Dieta bezglutenowa. Co możemy na niej jeść? Porady ekspertów

Osoby na diecie bezglutenowej pytają dość często czy w mięsie będzie gluten. Czy produkty od zwierząt, które są karmione zbożem z glutenem będą bezpieczne. Niezależnie od karmy jaka jest podawana wszystkie produkty zwierzęce są bez glutenu i nie trzeba ich eliminować na diecie osób z celiakią. Gluten, który może być w paszy nie będzie wchłaniany do krwi, ale strawiony jest do aminokwasów i dalej są one wpisane do organizmu według własnego kodu genetycznego, dlatego są bezpieczne.

Czy jednorazowe złamanie zasad diety może być przyczyną nawrotu choroby?

Ekspozycja na gluten powoduje, że pojawia się uszkodzenie na błonie śluzowej jelita i zanikają kosmki. Im dłużej to trwa tym większe są uszkodzenia. Każdy ma jednak problem indywidualny, dlatego trudno powiedzieć jak organizm zareaguje na jeden posiłek z glutenem. Jednak może się tak okazać, że tylko jeden posiłek sprawi, że poczujemy się źle i pojawi się charakterystyczna reakcja organizmu. Na co uważać w diecie bezglutenowej.

Porady dietetyka

Zasadą leczenia dietetycznego powinno być eliminowanie glutenu. Bezpieczna dawka dzienna powinna być traktowana jako ewentualne zabezpieczenie się jak się zapomnimy.

Czy gluten z pyłu z mąki pszennej, np. w młynie lub piekarni, albo z oparów gotującego się makaronu może wnikać do organizmu człowieka i uszkadzać kosmki jelitowe?

To również pytanie, które często się powtarza. Dlatego należy powiedzieć, że porażenie kosmków jelitowych pojawia się, jeśli gluten dostanie się do przewodu pokarmowego. Jeśli jesteśmy w młynie czy piekarni to ten pył mączny może być liczny i wtedy może także osiadać na błonach śluzowych jamy ustnej oraz górnych dróg oddechowych i tak rzeczywiście może się dostać do naszego układu pokarmowego a od tego już tylko krok do uszkodzenia na kosmkach jelitowych.

Pojawia się więc pytanie czy można płukaniem kasz ochronić się przed ewentualnymi pozostałościami glutenu?

Tak, płukanie kaszy, ryżu czy nasion strączkowych przed gotowaniem zmniejszy ewentualne zanieczyszczenia mąką, jednak nie usunie całych ziaren, a ten niestety w formie glutenowej mogą się tam również pojawić. Usunięcie pozostało glutenu w mące, płatkach zbożowych czy niektórych produktach ekstrudowanych nie będzie możliwe domowymi sposobami. Jeśli chcemy unikać problemów najlepiej taką żywność kupować w sprawdzonych miejscach, tak by w ten sposób zadbać skutecznie o swoje zdrowie. Dieta bezglutenowa jest ostatnio lansowana przez celebrytów jako metoda na dobre samopoczucie, odchudzanie i zdrowy styl życia.

Czy takie postępowanie jest uzasadnione?

Jeśli w ogóle widzimy, że są takie przesłanki, że gluten może powodować u nas jakieś dolegliwości to wydaje się, że na początek trzeba wykonać dokładne testy, które umożliwią nam ocenę tego w jakieś mierze. Dopiero potem będzie można mówić o tym czy taka dieta ma sens. Jednak wydaje się, że moda nie ma tutaj nic do rzeczy, a najważniejsze są konsultacje lekarskie, jeśli w ogóle chcemy o takiej diecie myśleć. To na ich podstawie lekarz zdecyduje czy należy na taką dietę przechodzić.

Dieta bezglutenowa na odchudzanie?

Taka teoria tak naprawdę nie ma tutaj potwierdzenia. To, ze usuwamy gluten może jedynie sprawić, że będziemy jeść mniej węglowodanów, a to będzie decydować o tym, że nasze szybkie tycie będzie zatrzymane, ponieważ mniej będzie tych składników, które mogą mocno decydować o tyciu.

Dlaczego włączenie diety bezglutenowej u osób z celiakią często prowadzi do szybkiego przybierania na wadze?

To wynika z sytuacji, w której do organizmu osoby chorej w końcu dochodzą liczne cenne składniki, które do tej pory były usuwane w trakcie biegunki, która trwała cały czas. Dlatego właśnie może się pojawić szybkie przybranie na diecie. Dzieje się tak w wyniku poprawy wchłaniania składników odżywczych, które wcześniej były tracone z powodu przewlekłej biegunki. Szybkiemu przybieraniu na wadze może także sprzyjać wysoka zawartość cukrów prostych i tłuszczu w wielu gotowych przetworach bezglutenowych chętnie włączanych do diety zamiast zbóż naturalnie bezglutenowych.

Bezpieczne produkty bezglutenowe

Jeśli jesteśmy chorzy na celiakię bezwzględnie należy glutenu unikać. Nie jest to zadanie proste, dlatego wydaje się, że dobrze będzie w tym względzie szukać specjalnych sklepów, które specjalizują się w takiej żywności i zagwarantują nam zawsze dostęp do dobrych jakościowo składników żywieniowych.

O serwisie

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.
Czym jest gluten?
Które produkty nie posiadają glutenu?
Jak poradzić sobie z dietą bezglutenową?
Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

leczenie uzależnienia od hazardu

Kontakt

kontakt@jaroslawwroblewski.pl

Galeria