Zalety diety bezglutenowej

Pewnie dla wielu osób dieta bezglutenowa będzie uciążliwa. Tak naprawdę jednak ma ona więcej plusów niż może się wydawać. To zupełnie inna jakość życia. Lepsze wyniki badań jak i też zdecydowanie lepsze samopoczucie.

Zalety diety bezglutenowej:

Bezglutenowiec to taka osoba, która jest dużo bardziej świadoma, ponieważ musi ona bardzo dokładnie czytać dosłownie każdą etykietę na produkcie. Dzięki temu wie doskonale co spożywa. To ważne, ponieważ będziemy wiedzieć, gdzie są puste kalorie, zwiększacze objętości, dodatkowo konserwatny czy duża ilość soli albo cukru. To sprawia, że taka osoba będzie z czasem odkładać na półkę takie produkty, które są w jego diecie dozwolone, ponieważ zobaczy jak bardzo są niewartościowe. Zdrowsze jedzenie Jeśli zerkniemy na etykiety możemy być pewni, że przy wielu produktach nasze przerażenie będzie ogromne.

Bezglutenowiec kupuje więcej produktów jednorodnych oraz takich, które zawierają mniej składników, dzięki czemu będzie można się odżywiać zdecydowanie zdrowiej. Artykuły spożywcze, które mają niski stopień przetworzenia to często jedyne rozwiązanie bezpieczne dla bezglutenowca. To tak naprawdę samo zdrowie.

Różnorodność

Jeśli przechodzimy na dietę bez glutenu to oczywiście będzie się to wiązać na początku z dużymi wyrzeczeniami. Z czasem jednak dojdzie do sytuacji, że te wykluczenia będziemy traktować praktycznie jak wyzwolenia z wielu problemów. Bezglutenowiec musi znaleźć zastępniki tych produktów jakie jadł do tej pory. Zamiast makronu jemy więcej ryżu, kaszy oraz ziemniaków. Dowiedzieć się możemy jak wiele różnych rodzajów kasz istnieje. Na śniadanie zamiast płatków z mlekiem jemy kaszę z owocami, kaszkę kukurydzianą z bakaliami. Wcześniej oczywiście też mogliśmy jest spożywać ale jakoś się na to nie decydowaliśmy.

Nowe smaki

Ograniczenie w spożywaniu wielu produktów doprowadza do sytuacji, w której zaczynamy poznawać nowe smaki. Bezglutenowiec zobaczy, że naleśniki można między innymi przygotowywać z mąki gryczanej, kukurydzianej. Dowiemy się również czym będzie amarantus, quinoa czy teff. Zamiast mąki do zagęszczenia soku zaczynamy używać warzyw, które są pod tym kątem miksowane w blenderze.

Bez obżarstwa

Wielką zaletą tej diety będzie oczywiście to, że zaczniemy unikać przejadania. W diecie bezglutenowej unikamy praktycznie wszystkich dostępnych produktów słodkich. Wszelkie ciasta, ciastka, batony mają w sobie gluten i będzie to dla nas niebezpieczne. W związku z tym w czasie różnych imprez taka osoba jest wyłączona z przejadania się, nie ma co do tego możliwości. Jeśli bezglutenowiec sam nie przygotuje sobie ciasta to tak naprawdę nie ma możliwości spożywania tych różnych posiłków. Jego słodkościami zostaną rodzynki, suszone śliwki czy morele.

Eksperymenty kucharskie

Jeśli decydujemy się na przejście na dietę bez glutenu to będzie to idealna okazja do tego, by zwiększyć swoje umiejętności kucharskie. Jak już wspominaliśmy, jeśli nie ma się pod ręką czegoś słodkiego to zaczynamy szukać, ponieważ cały czas zależy nam na jakąś przekąskę. Tych produktów, które możemy spożywać będzie jednak niewiele i w związku z tym zaczynamy szukać pomysłów na ciekawe gotowanie. Dowiadujemy się jakie mamy możliwości wykorzystywania mąki bez glutenu. To ciekawe, ponieważ w ten sposób możemy sobie przygotowywać takie posiłki, które wcześniej w ogóle nie mogło nam przyjść do głowy.

Bezglutenowiec nauczy się piec chleb., będzie sam przygotowywał szynkę z mięsa. Będzie szukał przygotowania posiłków z jednej strony bezpiecznych i smacznych.

O serwisie

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.
Czym jest gluten?
Które produkty nie posiadają glutenu?
Jak poradzić sobie z dietą bezglutenową?
Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

leczenie uzależnienia od hazardu

Kontakt

kontakt@jaroslawwroblewski.pl

Galeria