Dieta bez glutenu - zdrowa czy szkodliwa?

Zwolennicy diety bezglutenowej są zdania, że odstawienie produktów zawierających gluten jest najlepszym sposobem na pozbycie się nadwagi, bólu głowy, bezsenności oraz rozmaitych dolegliwości trawiennych.

Jak naprawdę wygląda sytuacja z nietolerowaniem tego składnika? Czy jest to potwierdzony naukowo fakt, czy jedynie zbiorowa histeria?

Wszystko zaczęła się w roku 2011, kiedy to profesor Peter Gibson – gastroenterolog z australijskiego Monash University – opublikował wyniki prowadzonych przez siebie badań. Z jego badań wynikało, że gluten może powodować powstawanie zaburzeń żołądkowo – jelitowych. Profesor pisał, że z problemem tym może borykać się nawet co trzecia osoba na świecie. Wprawdzie z wygłoszonych przez siebie poglądów profesor w późniejszym czasie się wycofał, ale zła opinia przylgnęła do glutenu.

Jaka jest prawda na temat tego składnika? Czy rzeczywiście wpływa negatywnie na nasze zdrowie? A może to właśnie rezygnowanie z niego jest dla nas niebezpieczne? Czym jest gluten i w jakich produktach występuje?

Gluten jest białkiem, które znajduje się w tych produktach żywnościowych, które powstają z pszenicy, żyta, owsa oraz jęczmienia. Jego niewielkie ilości mogą być obecne także w innych produktach, jeśli powstawały one na tej samej taśmie produkcyjnej, co wybory zawierające gluten, a więc te wytworzone na przykład z pszenicy oraz żyta. To właśnie dlatego na opakowaniach wielu produktów można znaleźć informację o zawartości śladowych ilości składników, które dla alergików mogą stanowić duże zagrożenie.

Szkodliwość glutenu 

Obecnie wskazuje się na dwie grupy osób, które powinny wystrzegać się glutenu. Do pierwszej zaliczają się osoby chorujące na celiakię, która jest chorobą trzewną. Jest to mająca podłoże genetyczne niewłaściwa reakcja organizmu na gluten. Jej konsekwencją jest zanik kosmków jelitowych. W efekcie dochodzi do zaburzenia w zakresie wchłaniania składników odżywczych. Druga grupa to osoby nie będące chore na celiakię, ale uczulone na białko, które znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Czymś jeszcze innym okazuje się być nadwrażliwość na gluten. Zalicza się tutaj osoby, u których stwierdzono nietolerancję glutenu, a wykluczono na drodze badań diagnostycznych celiakię oraz alergię, a także wykluczono zanik kosmków jelitowych.

U takich osób spożywanie produktów zawierających gluten prowadzi do wystąpienia takich objawów, jak bóle brzucha, ogólne zmęczenie, wzdęcia, zaparcia, biegunki, uczucie przelewania się w jelitach. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że problem ten dotyczyć może nawet 6% populacji. Trzeba pamiętać, że nietolerancja zawsze powinna być potwierdzona badaniami. Może bowiem być tak, że dotyczy nie tylko glutenu, ale również innego białka, które występuje na przykład w soi czy mleku krowim.

Dla czego stosujemy dietę bezglutenową? 

Moda na unikanie spożywania glutenu zaczęła się od książki profesora Gibsona „Dieta bez pszenicy”. Przedstawione w niej treści padły na bardzo podatny grunt. Żyjemy w świecie, w którym nie brakuje stresów. W efekcie wiele osób zmaga się z dolegliwościami ze strony właśnie przewodu pokarmowego. Nie mają one jednak związku z uczuleniem na gluten. Coraz częściej diagnozowany jest zespół jelita drażliwego. Objawy tej choroby wiele osób odczytuje właśnie jako przejaw alergii na gluten.

Ważne

Celiakia, która często określana jest również chorobą trzewną, to choroba immunologiczna, która trwa przez całe życie. Charakteryzuje się właśnie nietolerancją glutenu. Przyjmuje się, że obecnie na celiakię choruje około 1% populacji. Osobom chorym gluten bardzo szkodzi. Pod jego wpływem dochodzi bowiem do zaniku kosmków jelitowych jelita cienkiego, czyli malutkich wypustek, dzięki którym możliwe jest wchłanianie składników odżywczych. Jedyną metodą leczenia, która przynosi efekty jest przestrzeganie diety bezglutenowej.

Celiakia jest chorobą nieuleczalną. Jednocześnie gluten jest jednym z tych białek, które najczęściej wywołują alergię. Przyjmuje się, że od 10 d0 25 % osób zmagających się z alergią pokarmową jest uczulonych właśnie na gluten.

O serwisie

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.
Czym jest gluten?
Które produkty nie posiadają glutenu?
Jak poradzić sobie z dietą bezglutenową?
Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

leczenie uzależnienia od hazardu

Kontakt

kontakt@jaroslawwroblewski.pl

Galeria