DIETA BEZGLUTENOWA: zasady oraz produkty zakazane i dozwolone

Stosowanie diety bezglutenowej nie jest łatwe. Z jadłospisu muszą bowiem zniknąć nie tylko produkty zawierające gluten, ale również te, w których gluten jest ukryty. Pojawia się więc pytanie jakiego rodzaju produkty są dozwolone, a jakie należy z diety wykluczyć.

W jakich produktach może znajdować się ukryty gluten?

Podstawą diety bezglutenowej jest wykluczenie z jadłospisu glutenu. Jest to szczególny rodzaj białka. Gluten znajduje się w pszenicy, żyto, pszenżyto, orkisz oraz jęczmień. Gluten może znajdować się również w owsie z uwagi na bardzo wysokie ryzyko jego zanieczyszczenia przez te zboża, które zawierają gluten. Dietę bezglutenową powinny stosować przede wszystkim osoby zmagające się z alergią na gluten bądź chorujące na celiakię. Trzeba wyraźnie podkreślić, że to dwa zupełnie różne schorzenia, które mieszczą się w zakresie pojęcia nietolerancji pokarmowej.

Nigdy nie należy ich jednak ze sobą mylić. Celiakia nie jest alergią pokarmową. To choroba, która ma podłoże autoimmunologiczne. Wprawdzie w obu przypadkach leczenie polega przede wszystkim na eliminacji glutenu, ale u osób cierpiących na celiakię dieta eliminacyjna musi być przestrzegana przez całe życie. W przypadku alergii na gluten nasilenie objawów może się w toku życia zmniejszać, a w niektórych przypadkach mogą one całkowicie zniknąć.

Dieta bezglutenowa dobre produkty

Osoby na diecie bezglutenowej mogą bez obaw sięgać po produkty powstałe na bazie mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa oraz komosy ryżowej. W roślinach tych gluten nie występuje. Bez obaw można również zażywać zboża glutenowe, które zostały odpowiednio przygotowane. Do jadłospisu można również wprowadzić kaszę jaglaną, orzechy, soczewicę, ciecierzycę, sezam, siemię lniane, ziarna słonecznika oraz owiec pozbawiony glutenu. Trzeba jednak pamiętać, że mąka kukurydziana, ryżowa oraz gryczana, które dostępne są w sprzedaży, mogą być zanieczyszczone glutenem. Dochodzi do tego na przykład podczas mielenia ziaren w tym samym młynie bądź przetwarzaniu w jednym zakładzie ziaren zbóż glutenowych oraz pozbawionych glutenu.

Aby uniknąć tego ryzyka, należy sięgać po produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa. Nad produktami, które tak są oznaczone kontrola sprawowana jest przez organizację chorujących na celiakię.

Dieta bezglutenowa – jadłospis

Jadłospis osoby stosującej dietę bezglutenową powinien obejmować jaja, ryby, mięso, owoce, warzywa oraz produkty mleczne. Do tego dochodzi chleb i makaron bezglutenowy. Oprócz tego w diecie mogą znaleźć się także ciastka ryżowe oraz chipsy kukurydziane oraz popcorn, który jest świetną alternatywą dla klasycznych chipsów, krakersów oraz innych przekąsek. Chcąc zastąpić słodycze, sięgać można po cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta oraz ciastka, które upieczone zostały z produktów dozwolonych.

Z mąki ziemniaczanej można przygotować domowy budyń oraz kisiel. Kupić można również ciasta oraz ciastka, które oznakowane są znakiem przekreślonego kłosa. Pamiętać trzeba, że dieta bezglutenowa to nie dieta odchudzająca. Wysoko przetworzone produkty bezglutenowe charakteryzują się zbliżoną do produktów tradycyjnych kalorycznością.

W jakich produktach może być ukryty gluten?

Osoby, które muszą stosować dietę bezglutenową, powinny uważnie czytać wszystkie etykiety produktów. Gluten może bowiem być ukryty w takich produktach, jak wędliny, ryby w puszkach, dań gotowych, zup w proszku, sosów oraz wyrobów garmażeryjnych. Uważać trzeba również na jogurty, lody, napoje oraz mrożone warzywa i owoce. Gluten może znajdować się w owocach suszonych oraz wsadach owocowych.

O serwisie

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.
Czym jest gluten?
Które produkty nie posiadają glutenu?
Jak poradzić sobie z dietą bezglutenową?
Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

leczenie uzależnienia od hazardu

Kontakt

kontakt@jaroslawwroblewski.pl

Galeria