Czym jest gluten?

Gluten to mieszanka białek roślinnych, która składa się z gluteiny oraz gliadyny. Gluten występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie, orkiszu oraz owsie.

Cechuje się sprężystością, plastycznością oraz kleistością. To właśnie te cechy sprawiają, że gluten jest tak mocno ceniony w przemyśle piekarniczym. Producenci produktów żywnościowych dodają go do wielu produktów. Jest świetnym nośnikiem przypraw i aromatów. Pełni również rolę emulgatora do zagęszczania i stabilizatora. Gluten jest składnikiem pożywienia. Zdając sobie sprawę z jego istnienia, praktycznie niemożliwe jest jego uniknięcie w diecie.

Celiakia i alergia

U niektórych osób występuje celiakia, inni zmagają się z alergią na gluten. Trzeba wyraźnie podkreślić, że są to dwa odmienne schorzenia. Pod względem kłopotliwości oraz zagrożenia dla zdrowia są tak samo niebezpieczne. Celiakia to choroba o charakterze wrodzonym. Utrzymuje się przez całe życie. Z tego powodu chory musi przestrzegać diety bezglutenowej niezależnie na okres życia. W przypadku alergii dietę stosuje się na ogół przejściowo. Na stronie internetowej Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej znaleźć można informację, że celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa człowieka. Przyjmuje się, że jedna osoba na sto zmaga się z celiakią. Niestety, w naszym kraju wykrywa się jedynie niewielką część przypadków. Przyjmuje się, że choruje 380 000 osób. Z tego znaczna część – blisko 360 000 – nie jest świadomych tego, że chorują.

Trzeba pamiętać, że nieleczona celiakia jest dla ludzkiego organizmu bardzo groźna. Powoduje powstawanie poważnych chorób oraz wyniszczenia organizmu. Z tego powodu osoby, które cierpią na nietolerancję pokarmową powinny przestrzegać diety pozbawionej glutenu. Zasady bezglutenowego gotowania Początkowo stosowanie diety bezglutenowej jest naprawdę bardzo ciężkie. Tyczy się to zwłaszcza sytuacji, gdy potrawy pozbawione glutenu przygotowywane są tylko dla jednej osoby. Ułatwieniem jest przygotowywanie na przykład wspólnego obiadu i deseru, a oddzielne przyrządzanie śniadań oraz kolacji.

1.Najważniejszą zasadą jest unikanie zanieczyszczenia krzyżowego przez produkty zawierające gluten.

W przemyśle spożywczym jest to bardzo powszechne w zakładach, w których stosowane są te same maszyny do produktów z glutenem oraz bez.

2.Sprawa podobnie wygląda w kuchni.

Glutenem można zanieczyścić narzędzia kuchenne, sztućce, blaty, stolnice oraz deski, które przeznaczone są do przygotowywania posiłków bez glutenu. Stawiając na kupowanie bądź pieczenie bezglutenowego chleba, dobrze jest postawić również na osobny chlebak oraz toster.

3.Przygotowując śniadanie, zwykły chleb należy kroić chleb na osobnej desce.

Dzięki temu okruchy nie będą mogły przedostać się do produktów spożywczych, po które później będzie sięgała osoba na diecie bezglutenowej. Wskazane jest także unikanie stosowania tych samych przyrządów oraz garnków w czasie przyrządzania posiłku. I tak na przykład makaron bezglutenowy powinien być gotowany w oddzielnym garnku, a do jego mieszania trzeba używać osobnej łyżki.

Gotując makaron, warto 2 – 3 minuty szybciej gotować makaron zwykły, który po odcedzeniu należy przełożyć w bezpieczne miejsce. Następnie można odcedzić drugi – pozbawiony glutenu. Potrawy pozbawione glutenu powinno się smażyć na oddzielnej i umytej patelni. Nigdy nie wolno smażyć potraw bezglutenowych w oleju, w którym uprzednio smażone były produkty zawierające gluten. Osoby, które dietę bezglutenową stosują od dawna doskonale znają te zasady. Wraz z upływem czasu wchodzą one w nawyk.

O serwisie

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.
Czym jest gluten?
Które produkty nie posiadają glutenu?
Jak poradzić sobie z dietą bezglutenową?
Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

leczenie uzależnienia od hazardu

Kontakt

kontakt@jaroslawwroblewski.pl

Galeria