Celiakia: przyczyny, objawy, badania. Leczenie celiakii

Celiakia to choroba, która związana jest z nietolerancją na gluten – białko, które znajduje się między innymi w pszenicy. Jest to choroba, która dotyka nie tylko małe dzieci. Z tym problemem muszą sobie także radzić osoby dorosłe. I niestety okazuje się, że bardzo często nic o tym nie wiedzą.

Jak są więc objawy, jakie badania będzie trzeba zrobić, by sobie z tym poradzić?

Najczęściej ten problem zaczyna się już w dzieciństwie. W niektórych przypadkach będzie mógł się pojawiać również w momencie, gdy będziemy już dorośli. Dwa razy częściej pojawia się u kobiet. Może być bez objawów i dlatego wtedy można się przypadkiem o niej dowiedzieć. Celiakia: gdy gluten staje się wrogiem Istotą celiakii jest nadwrażliwość organizmu na gluten, a więc białko, które znajduje się w ziarnach pszenicy, owsa, żyta czy jęczmienia. Nie wiadomo do tej pory, dlaczego niektórzy muszą sobie z tym problemem radzić, a innych nie będzie to dotyczyć. Zdaniem naukowców u niektórych osób po prostu gluten zaczyna wywoływać pewne reakcje alergiczne. Prowadzi ona do stanu zapalnego w jelitach i niszczy śluzówkę. Uczeni zwracają uwagę na to, że najczęściej na celiakię zapadają osoby, które mają problemy z chorobami autoagresywnymi oraz takie, które są obciążone genetycznie.

Celiakia u dzieci

W przypadku dzieciaków łatwiej będzie można ustalić związek między chorobą a spożywaniem pokarmów glutenowych, ponieważ wprowadza się je do diety stopniowo. Dzieci z celiakią najczęściej mają te podstawowe objawy takie jak wymioty, wzdęcia, powiększony brzuch oraz opuszczone pośladki, ramiona. Wolniej będą rosnąć i mało ważą. Po odstawieniu produktów z glutenem, dzieciom szybciej idzie wracanie do zdrowia i zaczynają się dobrze rozwijać.

Celiakia - objawy

Choroba u każdego może inaczej przebiegać. U dorosłych jest najczęściej skryta. Czasami będzie dawać znać o sobie, jeśli pojawia się zły rytm wypróżnień. Czasami jednak nie ma problemów gastrycznych, ale pojawiają się inne sygnały, które mogą nas niepokoić.

Układ krwiotwórczy – skłonność do krwawień, bladość skóry, anemia

Układ kostny – bóle kości, stawów, częste złamania

Układ mięśniowy – zanik mięśni

Układ Nerwowy – mrowienie w stopach, zapalenie nerwów a nawet padaczka.

Zaburzenia skórne

Zaburzenie endokrynologiczne

Wszystko to może być skutkiem związanego z celiakią problemu z wchłanianiem cennych wartości odżywczych i pojawiają się w naszym organizmie również braki witamin, minerałów. To prowadzi ogólnie do wielu zaburzeń. Może być również problem z osłabieniem, drażliwością czy bólem dziąseł. Jak gluten niszczy jelita Na skutek działania glutenu dochodzi do uszkodzenia błony jelita cienkiego, stopniowego zaniku kosmków jelitowych. Ponieważ za pośrednictwem kosmków przenikają do naszego organizmu cenne składniki ich uszkodzenie będzie również prowadzić do tego, że nasz organizm nie będzie skutecznie wchłaniał najcenniejszych wartości.

Celiakia: test prawdę powie

Najczęściej lekarz będzie stawiał właściwą diagnozę po wykluczeniu innych schorzeń. Dokładny wywiad może duże znaczenie i od niego będzie zależeć ocena tego jaki problem będzie daną osobę dotyczył. Lekarz poszukuje w przeszłości takich objawów jak niedokrwistość czy biegunki. Do charakterystycznych sygnałów będzie nawiązywać również osłabienie czy zmęczenie. Pyta o inne choroby, o autoagresję czy ktoś inny nie chorował.

Co jeszcze jest niezbędne do postawienia diagnozy?

Bardzo ważne będą także badania laboratoryjne, obrazowe. Jeśli lekarz podejrzewa celiakię najczęściej będzie zlecał badanie oznaczające poziom przeciwciała IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG). Jeśli wynik takiego testu będzie dodatni może to oznaczać, że pojawia się choroba. Czasem można także oznaczać antygeny przeciwko gliadynie. Oba badanie wykonuje się również, by ocenić wyniki leczenia. Specjalista musi przeprowadzić badania w taki sposób by w miarę możliwości skutecznie ocenić jak problem wygląda i czy rzeczywiście będzie danej osoby dotyczył.

Dieta bezglutenowa

Niestety nadal nie ma leku na celiakię. Przez całe życie będziemy musieli przestrzegać diety bezglutenowej. Nie wolno zapominać o tym, że jeśli choroba będzie raz wyzwolona będzie już w uśpieniu i każde zjedzenie glutenu będzie szybko powodować, że pojawi się problem związanych z reakcją śluzówki. Gluten ją niszczy i to prowadzi do zaburzeń, których rozwiązanie będzie niemożliwe. Jeśli zmienimy dietę uda się dość szybko rozwiązać problem reakcji na gluten. Jeśli jednak nie będziemy mieli odpowiedniej diety to niestety problemy cały czas będą nas dotyczyć.

O serwisie

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.
Czym jest gluten?
Które produkty nie posiadają glutenu?
Jak poradzić sobie z dietą bezglutenową?
Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

leczenie uzależnienia od hazardu

Kontakt

kontakt@jaroslawwroblewski.pl

Galeria