Dieta i produkty bezglutenowe

Bezpieczna żywność bezglutenowa 

Wśród produktów bezglutenowych znaleźć można zupy błyskawicznie, dzięki którym można przygotować szybki, ciepły i przede wszystkim bezpieczny bezglutenowy posiłek. Pojawia się jednak pytanie czy taka żywność jest bezpieczna. Produkty bezglutenowe obejmują dzisiaj między innymi zupki błyskawicznie. Dzięki nim można przygotować szybki, ciepły i bezpieczny posiłek pozbawiony glutenu na przykład wtedy, kiedy znajdujemy się w podróży. Bez wątpienia nie powinno się sięgać po nie na co dzień.

Są jednak doskonałym ułatwieniem życia podczas dość nietypowych okoliczności. Pozbawione glutenu wyroby garmażeryjne oraz półprodukty, do których zalicza się między innymi gotowe blaty do pizzy, są doskonałym rozwiązaniem dla tych osób, których talent kulinarny nie rozwinął się zbytnio. Nie można jednak zapomnieć o tym, że pozostałe składniki dania lub wybrane dodatki również nie mogą zawierać glutenu.

Skąd wiadomo, jakiego rodzaju skrobi użyto, jeśli na etykiecie produktu nie ma takiej informacji?

W przypadku jeśli zastosowana skrobia bądź jej pochodne (na przykład syrop skrobiowy, skrobia modyfikowana czy syrop glukozowo – fruktozowy – pozyskana jest z pszenicy, obowiązkiem producenta jest zamieszczenie na etykiecie informacji o tym. Wynika to z rozporządzenia Unii Europejskiej, które dotyczy obowiązku informowania aż o dwunastu alergenach bez względu na to, jak dużo danego składnika znajduje się w produkcie. Można informować konsumentów na dwa sposoby: albo umieszczając na etykiecie informację o tym, jaki rodzaj zboża został zastosowany, albo poprzez umieszczenie określenia „zawiera gluten”. Jeżeli użyta skrobia pochodzi z innego źródła, producent nie ma obowiązku określać, z jakiego źródła. Jest bowiem wówczas pewne, że nie zawiera ona glutenu.

Gluten w kosmetykach 

W kosmetykach oraz preparatach do pielęgnacji przeznaczonych do stosowanie zewnętrznego może znajdować się gluten. Jest on częstym składnikiem szamponów, płynów do płukania ust, past do zębów, balsamów do ciała oraz szminek. Warto pamiętać, że szkodzi on jednak tylko wówczas, gdy dochodzi do kontaktu z błoną śluzową wyścielającą przewód pokarmowy. Gluten ma zbyt duże cząsteczki, aby możliwe było ich wchłanianie się do organizmu przez skórę. Z tego powodu ich obecność w kosmetykach nie może negatywnie wpływać na kosmki jelitowe.

Reakcja skórna, która może się pojawić, będzie wówczas miała związek nie z celiakią, a z alergią. Jak ulepszyć smak chleba bez glutenu?

Retrogradacja skrobi to zjawisko, które występuje w sposób naturalny w chlebie. Jego efektem jest czerstwienie pieczywa. Miękki, elastyczny żel przechodzi w żel mało elastyczny, który jest kruchy i łamliwy. Przechowując pieczywo w niskiej temperaturze, a więc umieszczając je na przykład w lodówce, proces ten ulega dodatkowemu przyspieszeniu. Na podkreślenie zasługuje fakt, że procesy te nie zachodzą na skutek utraty wody, ale zmiany struktury fizycznej skrobi. Dochodzi do powstawania dodatkowych wiązań wodorowych wewnątrz- oraz międzycząsteczkowych.

Pieczywo, w którym znajduje się dużo skrobi, staje się niesmaczne i czerstwieje. Proces ten można odwrócić. Niezbędna jest jednak do tego obecność wody oraz wysoka temperatura. Pod wpływem tych czynników skrobia ponownie jest miękka oraz elastyczna. Aby poprawić smak pieczywa bez glutenu, należy opiekać kromki w tosterze bądź kuchence mikrofalowej. Świeży chleb bez glutenu najlepiej od razu pokroić i zamrozić, rozmrażając później potrzebne porcje bezpośrednio przed jedzeniem. Chleb bardzo suchy przed podgrzewaniem warto dodatkowo skropić wodą.

O serwisie

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.
Czym jest gluten?
Które produkty nie posiadają glutenu?
Jak poradzić sobie z dietą bezglutenową?
Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

leczenie uzależnienia od hazardu

Kontakt

kontakt@jaroslawwroblewski.pl

Galeria