Bezglutenowiec w kuchni

Dieta bezglutenowa 

Jeśli chodzi o bezglutenowców istnieje takie niebezpieczeństwo, które będzie dotyczyć używanych produktów, ale będzie chodzić również o kwestię ich przygotowywania. Jeśli chcemy mieć pewność, że posiłki są bezpieczne trzeba trzymać się kilku istotnych zasad. Przechowywanie produktów Idealnie będzie, gdyby produkty bezglutenowe miały swoje miejsce w kuchni oraz osobną półkę w lodówce. Nie będzie to jednak konieczne, może być ułatwieniem. W osobnej szafce należy trzymać produkty bezglutenowe mączne. Chodzi o to, by mąka, która bardzo pyli nie zaczęła się mieszać, ponieważ w taki sposób można zaszkodzić osobie, która jest chora na celiakię.

Gotowanie bezglutenowe 

Osobne przygotowywanie potraw

Jeśli jednocześnie ma być podany posiłek osobie, która jest na diecie bezglutenowej i takiej, która na takiej diecie nie jest to zawsze przygotowujemy pierwszy posiłek bez glutenu. Ręce, które są ubrudzone mąką, okruchami pieczywa czy przyprawami z glutenem muszą być zawsze dokładnie myte zanim weźmiemy się za przygotowywanie posiłku dla bezglutenowca. To samo będzie dotyczyć ubrania oraz fartuchów kuchennych. Należy zwracać uwagę na to czy nie są one ubrudzone składnikami z glutenem.

Blat i deski do krojenia

Ważna będzie odpowiednia czystość powierzchni, które są przeznaczane do przygotowywania posiłków. Trzeba czyścić je z mąki, bułki tartej czy okruchów pieczywa. Jeśli niektóre przedmioty mają służyć i bezglutenowcowi i osobie, która je wszystkie posiłki to będzie trzeba na takie wyposażenie bardzo mocno uważać, ponieważ szybko może dojść do problemów. Ważna jest między innymi deska do krojenia czy też takie akcesoria jak sitko do mąki. Mamy takie elementy, które również będzie trzeba bardzo dokładnie umyć. Chodzi między innymi o mikser, gdzie u góry pojawiać się będą ulepki z mąki i mogą się one okazać niekiedy niebezpieczne. Dlatego trzeba na nie uważać, by nie doszło do zmieszania produktów z tymi, które są dla osoby na diecie bezglutenowej.

Na uwagę zasługuje dokładne mycie form do pieczenia, łyżek, piekarnika czy tych wszystkich akcesoriów, które będą służyć do mieszania potraw. Nie można jednocześnie mieszać potraw bez glutenu i tych, które będą gluten zawierać, ponieważ będzie to sprawa niebezpieczna, dla osoby która jest chora na celiakię.

Smażenie

Produkty, które mają być składnikiem produktu bezglutenowego nie możemy smażyć w takim samym tłuszczu jak te, które należą do produktów glutenowych. Dotyczy to między innymi kotletów w panierce, kotletów mielonych, ryb w mące, w restauracjach należy uważać na frytki, które są bezglutenowe, jednak w tłuszczu takim może się okazać, że takżę inne produkty będą smażone i tym samym będzie on zanieczyszczony.

Woda po makaronie

W wodzie po makaronie glutenowym nie będzie można gotować makaronu bezglutenowego. Nie można przygotowywać tej wody również do innych produktów bezglutenowych.

Wspólne produkty

Są takie produkty, które używane są zarówno przez glutenowców jak i też pozostałych domowników. Będą to dżemy, koncentraty, pasty, miody czy musztardy. Dlatego trzeba tutaj trzymać się zasady, że mamy specjalnie przygotowane łyżeczki, które nie mogą mieć wcześniej kontaktu z tradycyjnym pieczywem, ponieważ będzie dochodzić do zanieczyszczenia i tym samym środek taki nie będzie odpowiednio zabezpieczony, może dojść do przenoszenia glutenu.

Podawanie posiłków

Wszystko co będzie się znajdować na talerzu bezglutenowca bezwzględnie musi być pozbawione glutenu. Dlatego nie dekorujemy takich talerzy i posiłków dodatkami, które gluten mogą zawierać. Gdy pieczywo jest podawane w koszyku to dla bezglutenowca musi być podawane osobno.

O serwisie

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.
Czym jest gluten?
Które produkty nie posiadają glutenu?
Jak poradzić sobie z dietą bezglutenową?
Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

leczenie uzależnienia od hazardu

Kontakt

kontakt@jaroslawwroblewski.pl

Galeria