KUKURYDZA - zboże bez glutenu. Wartości odżywcze kukurydzy

Obok pszenicy i ryżu kukurydza stała się najbardziej popularną rośliną na świecie. Jeden jej kłos może ważyć nawet 400 gram. Już przed setkami laty było to podstawowe pożywienie dla Inków. Azteków oraz Majów. Dziś spożywa się ją przede wszystkim w formie płatków, kaszy oraz mąki. Wszyscy pewnie znają popcorn. Coraz więcej osób stosuje również olej kukurydziany. Jest to cenna forma bogata w wiele witamin i minerałów, ma także liczne kwasy Omega-3. Kukurydza to tak naprawdę przysmak dla obu Ameryk, ale obecnie dzięki walorom smakowym jest chętnie wybierana na całym świecie.

Odmiany kukurydzy

Najbardziej znane są kukurydza biała oraz żółta. Inne spotyka się w Afryce. Od 4,5 tysiąca lat uprawia się ją w Peru. Indianie znali jej wszystkie odmiany: białą, żółtą, czerwoną oraz niebieską. Nie ma jak na razie dzikiej formy kukurydzy. Do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb. Jest to roślina podzwrotnikowa, ale jak się okazuje potrafi się dobrze adaptować i dzięki temu w klimacie umiarkowanym zbiory są również bardzo dobre. Uprawia się ją jako przeznaczoną na paszę, zbożową albo też cukrową jako warzywo. Zbiór cukrowej przypada na sierpień i wrzesień. Kolby mogą być ścinane w miarę dojrzewania. Ziarna kukurydzy muszą być soczyste oraz miękkie. Po ich naciśnięciu powinien się pojawić mleczny sok. Wtedy będzie tam najwięcej cukru.

Jak wybrać dobrą kolbę kukurydzy?

Świeża kukurydza na kolbach ma zielone liście, a długie jedwabiste włosy są lekko wilgotne. Wybierając szukamy gładkie kolby, które mają ziarna ściśle do siebie przylegające. Nie kupujemy kolb, które mają żółte liście, ponieważ to znaczy, że są one stare. Koneserzy podpowiadają, że przed ugotowaniem na godzinę należy kolbę włożyć do zimnej wody. Gotujemy kilkanaście minut, nie za długo ponieważ będzie twardnieć. Dodajemy nieco cukru bez soli. Smakować będzie najlepiej, jeśli podana będzie z solą, pieprzem oraz masłem. Ziarna można także konserwować, marynować. Kolby nadają się do mrożenia. Młode kolby jako całość się konserwuje i podaje na przystawkę albo też w formie dodatków do mięsa Potrawy z mąki kukurydzianej - mamałyga, polenta, tortille, bliny

Mąka kukurydziana (drobna lub gruboziarnista) będzie miała ciekawy żółty kolor. Powszechnie używa się jej na terenie południowych Stanów Ameryki Północnej oraz w Ameryce Łacińskiej do przygotowywania chleba i placów. To ona jest podstawą tortilli. Robi się z niej bliny oraz kluski, które są podobne do naszych kopytek. Przyrządza się z niej nadzienie do ryb oraz indyka. W krajach karaibskich popularne są również kluski z mąki kukurydzianej z mięsem albo z serem. Na ternie Włoch mąkę gotuje się z wodą i solą na gęstą papkę, która będzie podana na tacy w formie placka z drewna.

Wartości odżywcze kukurydzy

100 g świeżej kukurydzy dostarcza organizmowi 110 kcal (taka sama ilość zielonego groszku - 76 kcal, fasolki szparagowej - 27 kcal, suchych nasion fasoli - 288 kcal, a grochu - 293 kcal). Kukurydza ma 60-70 proc. skrobi, sporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A, niewiele witaminy C. Znajdzie się tam również dużo składników mineralnych: potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, fosforu, cynku i jodu, selenu.

Kukurydza - silny antyoksydant

Selen wraz z witaminą E i beta-karotenem to składniki, które będą poprawiać naszą odporność oraz mogą przedłużyć naszą młodość. Będą tam dwa silne antyoksydanty luteina oraz zeaksantyna, które chronią plamkę żółtą oka. Białko, które znajduje się w kukurydzy będzie ubogie w aminokwasy, które odpowiadają za transport witaminy PP. To sprawia, że może się nawet pojawić awitaminoza. Dlatego w tych krajach, gdzie powszechnie stosuje się mąkę kukurydzianą dodaje się również do niej specjalnie mąkę sojową, ponieważ w ten sposób dostarczy się te aminokwasy.

Co ważne mąka z kukurydzy nie ma glutenu, dlatego osoby z celiakią mogą ją bez problemu spożywać. Kukurydza daje nam naprawdę wiele możliwości i wydaje się, że warto będzie z nich skorzystać dla swojego dobra, dbając o swój organizm.

O serwisie

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.
Czym jest gluten?
Które produkty nie posiadają glutenu?
Jak poradzić sobie z dietą bezglutenową?
Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

leczenie uzależnienia od hazardu

Kontakt

kontakt@jaroslawwroblewski.pl

Galeria