Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) - kompendium wiedzy

1. Czym jest pyłek pszczeli?

Na początek należy w ogóle powiedzieć sobie czym tak naprawdę jest pyłek pszczeli, który określa się także jako pyłek kwiatowy. Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze, które są produkowane przez kwiaty. Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem dla pszczół. Miód to pokarm energetyczny, natomiast pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne, hormony. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru, śliny i w postaci kulek przenoszą do ula w koszyczkach na tylnych nogach. Następnie z zebranego pyłku powstaje tzw. pierzga wytwarzana przez pszczoły.

2. Skład chemiczny

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bogatego składu chemicznego. Mamy tam między innymi ponad 250 różnych związków chemicznych. Znajdują się tam między innymi węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, olejki eteryczne, rutyna, fitocydy, antybiotyki, hormony, enzymy, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu. 

WĘGLOWODANY
Przede wszystkim będzie to fruktoza, glukoza, maltoza oraz mniejsze ilości składników takich arabinoza, ryboza, izomaltoza oraz wiele innych składników. 

TŁUSZCZE
W pyłku znajdziemy 12 kwasów tłuszczowych w tym między innymi kwasy palmitynowy, linolowy, linoleowy, archidonowy. Również fosfolipidy, fitosterole. 

pierzga pszczela

BIAŁKA
W pyłku mamy aż 32 różne aminokwasy. Znajduje się tam między innymi fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne.

SKŁADNIKI MINERALNE
Pyłek jest bogaty w wiele różnych składników mineralnych takich jak makroelementy oraz mikroelementy. Wyodrębniono tam między innymi takie składniki jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.

WITAMINY
Pyłek pszczeli to masa witamin, między innymi takie składniki jak A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.

INNE SKŁADNIKI
Enzymy takie jak: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne. W sumie jest ich tam 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych. Kolejną grupą są związki fenolowe, składają się na to również flawonoidy, leukotrieny, katechiny, fenolokwasy, do flawonoidów występujących w pyłku kwiatowym zaliczyć możemy pochodne kemferolu, kwercetyny, a do fenolokwasów takie składniki jak kwas chlorogenowy.

Poszukujesz innych biokosmetyków? Odwiedź sklep internetowy domiuroda.pl

O serwisie

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.
Czym jest gluten?
Które produkty nie posiadają glutenu?
Jak poradzić sobie z dietą bezglutenową?
Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

leczenie uzależnienia od hazardu

Kontakt

kontakt@jaroslawwroblewski.pl

Galeria